Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vorarlberg

Vorarlberg Ausztria legnyugatibb tartománya, Bécs után a második legkisebb. Az Alpok belsejében találhatóat-vorarlberg-03.jpg hegyes-völgyes vidék télen kedvelt síparadicsom.

Nyugatról Svájc és Liechtenstein, északról Németország Bajorország tartománya, keletről pedig Tirol határolja. Vorarlberg tartományra gyakran mondják, hogy nem az Arlberg hegy előtt, hanem Ausztria mögött található, hiszen a hegy és a Verwallgruppe választja el Vorarlberget Tiroltól. A tartományt délen a Rätikon és a Silvretta hegycsoportok, északon az Allgäu tájegység, északnyugaton pedig a Boden-tó határolja.

Vorarlberg legjelentősebb folyója a tartományt északkeleten szegélyező Rajna. A második legfontosabb folyó az Ill, ami keresztül folyik a Walgaun és a Montafonon és Meiningen eu_vorarlberg.jpgkörnyékén ömlik a Rajnába. Továbbá jelentősebb folyóvíz a Bregenzer és a Dornbirner Ach.

A legfontosabb állóvíz a Boden-tó, ami északon határolja Vorarlberget. A tartomány déli részén található Lünersee és a Silvretta Stausee is jelentős állóvíz.

A tartomány legmagasabb pontja 3312 méterrel a Piz Buin. További jelentős hegyek: Zimba, Kanisfluh, Schesaplana, Diedamskopf, Karren és a Pfänder.

A szövetségi tartomány négy járásra oszlik, melyek székhelyükről vannak elnevezve. Nagyság szerinti sorrendjük az alábbi:vorarlberg1.jpg

  • Bludenzi járás (Autójel: BZ),
  • Bregenzi járás (Autójel: B),
  • Dornbirni járás (Autójel: DO).
  • Feldkirchi járás (Autójel: FK).

A tartományban hat körzeti bíróság működik, a székhelyeik járási székhelyeken kívül Bezau és Schruns.

A helyi szinten Vorarlberg 96 községre oszlik, ezek közül öt város (lakosságszám szerinti sorrendben: Dornbirn, Feldkirch, Bregenz, Hohenems, Bludenz).

A tartományi parlament és a kormány, valamint a tartományfőnök székhelye Bregenz.vorarlberg-web.jpg

Vorarlberg
Austria vbg.svg
Vorarlberg címere
Vorarlberg címere
Vorarlberg zászlaja
Vorarlberg zászlaja
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Székhely Bregenz
Legnagyobb város Dornbirn
Kerületei 4 kerület
Települések 96 (10 város)
Kormányzó Markus Wallner (ÖVP)
   
Népesség
Teljes népesség 366 714 fő (2006) +/-
Rangsorban 8.
Népsűrűség 141 fő/km²
Földrajzi adatok
Legmagasabb pont Piz Buin, 3312 m
Terület 2601,48 km²
Rangsorban 8.
Időzóna CET, UTC+1

 

vorarlberg5.jpg

 

 

 

Menüpontok

Bludenz

Cikkek: 0

Feldkirch

Cikkek: 0