Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Salzburg

Salzburg Ausztria Salzburg tartományának székhelye. A Salzburg-környék közigazgatási egységgel együtt images.jpgalkotják az Salzburg tartomány öt „Gau”-ja közül a legészakibbat, Flachgau-t. Északnyugaton Bajorországgal határos. 149470 lakosával Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobb osztrák város. Agglomerációjában mintegy 210 000 ember él. Vonzáskörzete túlnyúlik a tartomány határain délnyugat-bajorországi és felsőausztriai területekre. Salzburg a központja a Salzburg-Berchtesgadener Land-Traunstein Eurorégiónak.

A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Egy hercegérseki városbíró név szerinti említésével (eredetileg először 1120/30 táján) Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal.

Salzburg a Salzburgi-medencében fekszik. A városképet lényegében a Salzach és a beépítetlen hegyek salzburg-dom-cathedral.jpgalakítják, amelyek a belvárost Európa egyik legzöldebb városközpontjává teszik. A belső hegyek közé tartoznak a Várhegy (a várral), a Mönchsberg, a Rainberg és a Kapuzinerberg. A várostól délre fekszik a Helbrunner Berg.

A várostól délnyugatra magasodik az 1853 m magas Untersberg, délkeletre az 1288 méteres Gaisberg. Keleti irányban nem messze található Salzkammergut. Észak felé a Salzburgi-medence nyitott. A város Ligetekkel búcsúzik a Salzachtól, mely innét Flachgau szelíd dombvidékén át folytatja az útját. Itt áll még a Plainberg egy gyönyörű kálváriával, megkoronázva a búcsújáróhely Maria Plain templomával. A város területe északnyugaton Bajorországgal határos, itt a Saalach képez természetes határt a szomszéd városkával, Freilassinggal.

Salzburg ma tizennégy közigazgatási egységre, településre tagolható.images4.jpg

 

Salzburg
 
Salzburg címere
Salzburg címere
Salzburg zászlaja
Salzburg zászlaja
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Tartomány Salzburg (tartomány)
Polgármester Heinz Schaden (SPÖ)
Irányítószám 5020
Körzethívószám 0662
Népesség
Teljes népesség 149 470 fő (2008. okt 1.)+/-
Népsűrűség 2262 fő/km²
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 424 m
Terület 65,68 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Salzburg  (Ausztria)
Salzburg
Salzburg
Pozíció Ausztria térképén
Koordináták: é. sz. 47° 48′ 0″, k. h. 13° 02′ 0″
é. sz. 47° 48′ 0″, k. h. 13° 02′ 0″

 

panorama-salzuburg--tourismus-salzburg--d.jpg

 

 

 

 

 

Menüpontok

Zell am See

Cikkek: 0

Tamsweg

Cikkek: 0

Salzburg

Cikkek: 0

Bischofshofen

Cikkek: 0

Hallein

Cikkek: 0
 

Profilkép


 

Elérhetőség

HírlevélStatisztika

Most: 1
Összes: 43222
30 nap: 617
24 óra: 28