Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karintia

Karintia (németül Kärnten) Ausztria legdélibb tartománya. Karintia mindenekelőtt hegyvidékéről és tavairól ismert a világban.karintia3.jpg

Karintia nyugaton Kelet-Tirollal, északon és északkeleten Salzburggal és Stájerországgal, délen pedig Szlovéniával és Olaszország Friuli és Velence régióival határos. A tartomány határainak a teljes hossza mintegy 280 km-t tesz ki. A Klagenfurti-medencében, amit északról az Központi-Alpok, délről pedig a Karavankák határolnak, fekszik a tartományi főváros, Klagenfurt. Klagenfurttól nyugatra található a Wörthi-tó, ami a többi karintiai tóval együtt a nyári turizmus legfontosabb célterülete.

Karintia hegyvidékén számos völgy található, amelyek közül a legnagyobbak a Möll, a Dráva, a Gail, a Rosen, a Juan és a Lavant völgye. Legjelentősebb folyója a Dráva. Az egykori Draukraft vízerőművei Ausztria teljes áramszükségletének 12%-át adják.

Gazdaság

Az Európai Unióban Karintia vásárlóerő-egyenértéken számított egy főre jutó GDP-je 2007-ben az EU-27 átlagának 104,6%-a volt.advent_karintia_bled.jpeg

Mezőgazdaság

2003-ban 11 200 mezőgazdasági üzem volt Karintiában és a mezőgazdaságban 45 247 munkahely volt. 1314 üzem 22 945 hektáron az InVeKoS által megkövetelet biogazdálkodást folytatott.

Turizmus

Karintia igen kedvelt nyári turisztikai célpont. A legismertebb, legkedveltebb területei a nagy tavak, a Wörthersee, a Millstätter See, az Ossiacher See és a Weißensee, de az olyan kisebb tavak is népszerűek, mint a Faaker See, a Klopeiner See éa a Pressegger See.

Nyáron a turizmus jelenti Karintia számára a legfontosabb gazdasági tényezőt. A kempinghelyek száma karintia_to_lovas.jpgmagasan az európai átlag felett van Karintiában, ez a gazdasági szektor termeli ki a vendégéjszakák 20%-át éves szinten. Ennek megfelelően nyáron a turizmus a vízpartok mellé koncentrálódik, de a hegyek és az alpesi tájak is igen kedvelt pihenőhelyek. A Nochberge Nemzeti Park és a Magas Tauern Nemzeti Park nem csak a természeti értékek védelmét szolgálják, de nyitottak is a nagyközönség számára.

Télen a turizmus többek között a Bad Kleinkirchheimben, Naßfelden, Innerkremsben és a Gerlitzenen lévő síközpontoknál koncentrálódik. Ezeket a központokat elsősorban az osztrák, német és olasz turisták látogatják.

A klagenfurti repülőtér kiépítésével Karintiának az utóbbi években sikerült a nemzetközi turizmus vérkeringésébe is bekapcsolódnia. A vendégéjszakák száma összesen kb. 13 millió éves szinten. Mivel az alkalmazottak mintegy 20%-a dolgozik a turizmusban, ezért erős szezonális ingadozások mutatható ki a munkanélküliségi ráta alakulásában.uj_kep-28.jpg

Karintia (Kärnten)
Austria ktn.svg
Karintia címere
Karintia címere
Karintia zászlaja
Karintia zászlaja
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Székhely Klagenfurt
Legnagyobb város Klagenfurt
Járások 2 kerületi rangú város
8 kerület
Települések 132 (17 város, 40 nagyközség)
Kormányzó Gerhard Dörfler (BZÖ)
   
Népesség
Teljes népesség 559 404 fő (2001) +/-
Rangsorban 6.
Népsűrűség 59 fő/km²
Földrajzi adatok
Legmagasabb pont Großglockner, 3798 m
Terület 9535,97 km²
Rangsorban 5.
Időzóna CET, UTC+1

 

 

karintia-szlovenia-nagy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menüpontok

Wolfsberg

Cikkek: 0

Völkermarkt

Cikkek: 0

Villach

Cikkek: 0

St. Veit/Glan

Cikkek: 0

Spittal/Drau

Cikkek: 0

Klagenfurt

Cikkek: 0

Feldkirchen

Cikkek: 0

Hermagor

Cikkek: 0
 

Profilkép


 

Elérhetőség

HírlevélStatisztika

Most: 1
Összes: 43222
30 nap: 617
24 óra: 28